Kako su stari živili, delali i govorili, mlaži se domišljaju, a najmlaži neka - neka znaju.

Elmo Cvek

Elmo Cvek, Puljanin, rođen 9. travnja 1948. godine. Svoje srednjoškolsko obrazovanje tehničara stekao u ovom tri tisuće godina starome gradu. Studirao promet do 1973. godine u Rijeci.

Sav svoj tridesetogodišnji radni vijek radio je izvan struke, ali uvijek u grafičkoj industriji i nakladništvu, koje je bilo njegov životni cilj. Početno kao dizajner i predstavnik Tiskare Zrinski iz Čakovca za područje Istre, u to je vrijeme kreirao i koordinirao izradu i tisak prospekata, kataloga i knjiga u milijunskim tiražama. Onovremeni rad bio je usredotočen na opsluživanje turističkih radnih organizacija kao što su Plava laguna - Poreč, Anita – Vrsar, Jadranturist – Rovinj, Rabac Rivijera i Arenaturist – Pula, dakle najznačajnijih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Tih godina bio je koordinator i realizator više od 80 posto tiskanih promidžbenih aktivnosti istarskog turizma, kako u grafičkom oblikovanju tako i u organizaciji i izvedbi. Ustanovljenjem predstavništva za Istru s pridruženim studijom za dizajn, postaje rukovoditelj jedinice s proširenim ovlastima na realizaciji posebnih projekata diljem bivše države.

Godine 1984. prelazi u Tribinu – Zagreb na radno mjesto rukovodioca grafičkih usluga i nakladništva. U tom je razdoblju ostvario niz vrijednih izdavačkih projekata, te kao suradnik pripremio i postavio više izložaba značajnih hrvatskih slikara, poput, primjerice, Vilima Svečnjaka. Pored rada u Tribini bio je angažiran na stečaju Istarske naklade, potom i u pulskoj tiskari Otokar Keršovani.

Godine 1992. registrira vlastitu nakladničku kuću C.A.S.H. u kojoj je od tada objavljeno više od stotinu naslova, napose zavičajne tematike u Biblioteci «Histria Croatica». U našoj nakladničkoj kući svoj osobni dohodak ostvaruje šestero djelatnika u stalnom radnom odnosu, dok tijekom godine koristimo usluge pedesetak vanjskih suradnika, koji su svi eminentna imena na poljima svoga djelovanja.

Ne postoji točna evidencija, no skromno računamo da se uz više od 300 naslova objavljenih u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina vezuje ime Elma Cveka, što kao dizajnera, grafičkog urednika, glavnog urednika, člana uredničkog odbora itd.